Yapay zekâ duygu ve empati yeteneklerini geliştiriyor, uzmanlar ise uyarıyor: Konuşur, hissetmez

Cenevre ve Bern Üniversiteleri tarafından yapılan incelemeler, yapay zekâ modellerinin bazı duygusal zekâ testlerinde insanları geride bıraktığını gösterdi. ChatGPT-4, Claude 3.5 ve Gemini 1.5 gibi gelişmiş modeller, beş farklı testte yüzde 81’e kadar başarı elde ederken insan katılımcıların ortalaması yüzde 56 olarak kaldı. Yapay zekanın duyguları tanıma ve empatik tepkiler verme konusundaki başarısı, çocukların duygusal gelişimi için bir fırsat mı yoksa tehdit mi olduğunu uzman pedagog Elanur Buğçe Oral açıkladı. Oral, “Ekran konuşabilir ancak hissedemez. Çocuklar ise hissedilmek ister” dedi. Yapay zekanın duyguları tanıma ve tepkiler verme yeteneğinin arttığını kabul eden Oral, bu becerinin özünde bir “taklit” olduğunu vurguladı.

‘TAKLİT EDER, HİSSEDMEZ’

“Görüntü analizleriyle mimikleri okuyabilmek, ses tonuna göre duygu tahminleri yapabilmek artık mümkün. Ancak bu algoritmalarla modellenmiş bir duygu ifadesidir. Gerçek empati, yalnızca tepki değil, tepkinin ardındaki duyguyu hissetmektir. Bir yapay zekâ çocuğun gözlerinin içine bakamaz, sesindeki titremeyi duyduğunda onunla yan yana gelip sessizce oturamaz. Empati, bazen sadece orada olma ile ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Oral, erken çocukluk döneminde insan temasının değerinin benzersiz olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Ses tonu, beden dili, sıcaklık, dokunma gibi unsurlar beyin gelişimini etkiler. Aileler ekranı çocuklarına arkadaş olarak değil, araç olarak sunmalı. Çünkü ekran konuşabilir ancak hissedemez.” Bu uyarı eğitim alanı için de geçerlidir. Oral, “Öğretmen pozisyonlarını yapay zekâya bırakmak yerine, yapay zekânın öğretmenin pedagojik yetenekleriyle birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Z kuşağını kodlama öğretici robotlar değil, duygusal rehberlik sunan insanlar yetiştirir” dedi.

Oral, “Her gün en az 20 dakika ekran dışı temas süresi ayırın. Bu süre zarfında sadece çocuğa odaklanın, onun dünyasına misafir olun. Bağ kurmak veriyle değil, varlıkla mümkündür.” Yapay zekanın ilerleyen zamanlarda daha gelişmiş halleriyle hayatımıza gireceğini hatırlatan Oral, asıl mesele teknoloji değil, insanî yetilerdir. Oral, “Gelecekte çocuklarımız daha karmaşık sistemlerin içinde olacaklar ancak onları insan yapan şey, duygusal zekaları olacaktır. Eğitim sistemimizin amacı sadece yüksek zekâ değil, öz farkındalıktır” diye konuştu.

Related Posts

Galatasaray Cagliari maçı hangi kanalda? GS Cagliari hazırlık maçı şifresiz kanalda mı canlı yayınlanacak?

Galatasray hazırlık maçında Cagliari ile karşı karşıya geliyor. Yeni sezon çalışmalarına hız kesmeden devam eden sarı-kırmızılı ekip, İtalyan ekibi Cagliari ile saat 20.30’da Raiffeisen Arena’da karşılaşacak. Maçı canlı izlemek isteyen futbolseverler ise GS Cagliari maçının hangi kanalda yayınlanacağını ve şifresiz olup olmadığını araştırıyor. İşte Galatasaray-Cagliari maçının canlı yayın bilgileri ve ilk 11’ler.

WhatsApp uygulamasında eski sürüme geri dönülecek

WhatsApp’ın Windows sürümü için web tabanlı sürüme geri dönülecek.

Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası başlıyor

2025 Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası, yarın İspanya’nın başkenti Madrid’de başlayacak. Organizasyonda 5 sporcumuz madalya mücadelesi verecek.

Nintendo, açık dünyayı Donkey Kong ile yeniden yorumluyor

Japon oyun devi Nintendo, efsanevi serilerinden Donkey Kong’u, açık dünya tasarımının sınırlarını zorlayan yepyeni bir projeyle oyuncuların karşısına çıkardı. “Donkey Kong Bananza” adlı bu yeni yapım, serbest keşif, yaratıcı çözüm üretimi ve tam …

Hemen telefonunuza koşun: Milyonlarca kullanıcıyı etkileyen tehlikeli güvenlik açığı uyarısı yapıldı

Güvenlik uzmanları, milyonlarca Android ve iPhone kullanıcısını savunmasız bırakan tehlikeli bir güvenlik açığı için acil durum uyarısı yayınlayarak, herkesi telefonlarında derhal önlem almaya çağırdı.

Bir uzay aracına artarda iki yıldırım çarparsa ne olur? İşte Apollo 12’nin hikayesi!

1969’da Ay’a inen ikinci insanlı görev olan Apollo 12, tarihe kalkış sırasında art arda iki yıldırım çarpması olayına maruz kalmasıyla geçti. Peki ama bu kadar kötü başlayan bir yolculuk, nasıl oldu da kazasız belasız tamamlanabildi?