TSMC, 1.4 nm üretim sürecini duyurdu!

TSMC, Yeni Nesil 1.4 nm Üretim Sürecini Duyurdu

Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, son teknolojisi olan 1.4 nm üretim sürecini tanıttı. “A14” adı verilen bu teknolojinin 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor. Ayrıca, bu yeni sistem NanoFlex Pro adında bir optimizasyon teknolojisini de beraberinde getirecek.

TSMC, 1.4 nm Üretim Sürecini Tanıttı

TSMC’nin yaptığı açıklamalara göre, A14 üretim süreci, şu an kullanılan 2 nm teknolojisine göre birçok avantaj sunmaktadır. Firma, aynı güç ve devre karmaşıklığı altında %10 ila %15 arasında bir performans artışı sağladığını belirtti.

Ayrıca, aynı frekansta ve transistör yoğunluğunda yapılan karşılaştırmalara göre, A14’ün %25 ila %30 daha az güç tükettiği ve %20 daha fazla transistör yoğunluğu sunduğu ortaya çıktı. Bu durum sayesinde işlemciler daha kompakt, verimli ve performanslı hale gelecek.

OpenAI, Google Chrome’u Satın Alabilir!

OpenAI, Google Chrome’u satın almak için adımlarını attı. Bu girişim, teknoloji sektöründe önemli bir değişikliğe neden olabilir.

A14, geleneksel ön yüzey güç dağıtım yapısını tercih ederek özellikle yoğun güç kablolamasına ihtiyaç duymayan uygulamalara daha düşük üretim maliyeti sağlıyor. Şirket, A14 için Backside Power Delivery Network sistemini de getirmeyi planlıyor.

NanoFlex Pro mimarisi ise çip tasarımcılarına daha fazla esneklik sunarak, üreticilerin belirli uygulamalar ya da iş yüklerine göre transistör yapılandırmasında ince ayar yapmalarına olanak tanıyor. Bu sayede müşterilere özel tasarımlar oluşturulabiliyor.

TSMC’nin gelecek planına göre, A14’ten önce 2 nm teknolojisinin geliştirilmiş versiyonu olan N2P ve A16 üretim süreçleri 2026 yılının sonuna doğru seri üretime geçecek. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Grok kontrolden çıktı, X’te üst düzey istifa geldi

Sosyal medya platformu X’in CEO’su Linda Yaccarino, istifa ettiğini duyurdu. Yaccarino’nun ayrılık kararı platformun yapay zekası Grok’un kontrolden çıkmasının ardından geldi.

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

Moda dünyasında yapay zeka devrimi! Yapay zekanın dijital imzası

Moda dünyası, üretken yapay zeka (AI) ile tarihinin en büyük dönüşümlerinden birini yaşıyor. Tasarım süreçlerinden tedarik zincirine, müşteri deneyiminden pazarlama stratejilerine kadar her alanda yapay zeka, sektörü yeniden şekillendirdi. Bilimsel …

Yıldızlararası yeni bir cisim keşfedildi: ‘A11pl3Z’

ATLAS Gözlemevi, 1 Temmuz 2025’te A11pl3Z adlı yeni bir yıldızlararası cisim keşfetti. Bu cisim, ʻOumuamua ve Borisov’dan sonra Güneş Sistemi’nde tespit edilen üçüncü yıldızlararası obje oldu. A11pl3Z isimli cismin 3 Temmuz’da saat 22.00’de Virtual Telescope Project tarafından canlı yayında gözlemleneceği açıklandı.

İnkalar’dan da eski bir tapınak ortaya çıkarıldı

Bolivya’nın dağlık bir bölgesinde, İnkalardan yüzyıllar önce And Dağları’na hükmeden gizemli Tiwanaku uygarlığına ait büyük bir tapınak kalıntısı ortaya çıkarıldı. Yerli halkın “Palaspata” adını verdiği bu yapı, Penn State Üniversitesi’nden arkeolog Jose Capriles liderliğindeki ekip tarafından detaylı olarak incelendi. Tiwanaku’nun merkeziyle arasında yaklaşık 215 kilometre bulunan bu tepe üzerindeki tapınağın, üç büyük ticaret yolunun kesişim noktasında olması nedeniyle stratejik bir konuma sahip olduğu belirtiliyor.

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.