Rapor: Kuraklığın faturası 39 trilyon doları bulacak

Sulak Alanların Korunması ve Değerinin Önemi

Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi Sekreteryası’nın ‘2025 Sulak Alanların Küresel Durumu: Sulak Alanların Değeri, Korunması ve Finansmanı’ başlıklı raporuna göre, 2050 yılına kadar sulak alanların yüzde 20’sinin yok olacağı ve bu durumun 39 trilyon dolarlık ekonomik kayba yol açacağı belirtilmektedir.

Dünya’dan Başak Nur Gökçam’ın haberine göre, raporda, su, gıda, geçim kaynakları ve iklim direnci sağlayan sulak alanların hızla yok olduğu ve bu eğilimi tersine çevirmek için alınması gereken önlemlere dikkat çekilmektedir.

Rapora göre; turbalık alan, nehir ve göl gibi tatlı su ekosistemleri ile mangrov ve mercan resifleri gibi kıyı deniz ekosistemlerinin yüzde 22’sinin 1970 yılından bu yana yok olduğu bilgisi paylaşılmıştır.

Raporda vurgulanan diğer bir nokta ise dünya genelindeki sulak alan kaybının 411 milyon hektara ulaşması ve kalan sulak alanların dörtte birinin ‘bozulmuş durumda’ olmasıdır. Tarım alanlarının genişlemesi, kirlilik, istilacı türler ve iklim değişikliğinin sulak alan kaybındaki temel etkenler olduğu belirtilmektedir.

Ekosistemlerin Önemi ve Karşılaşılan Zararlar

Dünya kara yüzeyinin yüzde 6-7’sini kaplayan sulak alanlar, tüm bitki ve hayvan türlerine yaşam alanı ve üreme ortamı sağlar. Bu ekosistemler, atmosferdeki karbondioksit seviyelerini dengeleyerek iklim değişikliğiyle mücadelede kritik rol oynar. Aynı zamanda, olağandışı hava olaylarını hafifletici doğal bariyerler olarak da işlev görürler.

Ekonomik Zararlar ve Önümüzdeki Tehlikeler

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan bir rapora göre, kuraklık kaynaklı ekonomik kayıplar 2000 yılından bu yana iki kat artmıştır. 2035 yılına kadar bu kayıpların bugüne göre yüzde 35 daha fazla olması beklenmektedir. Bu durum Avrupa’nın yıllık 45 milyar euroluk zarara uğraması riskini beraberinde getirmektedir.

Related Posts

Hükümetten kamu işçisine yeni teklif: TÜRK-İŞ resti çekti

Kamuda çalışan yüz binlerce işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde hükümet yetkilileriyle görüştü. Görüşmede, kamu işveren tarafının 2025 yılı ilk 6 ayı için daha önce sunduğu yüzde 17’lik zam teklifini yüzde 22’ye yükselttiği öne sürüldü. Ancak bu yeni teklifin de TÜRK-İŞ tarafından yeterli bulunmadığı ve kabul edilmediği bildirildi.

CHP’li Tanrıkulu, DEDAŞ önünde konuştu: Her yerden kesinti ve arıza şikayetleri geliyor!

CHP’li Tanrıkulu, DEDAŞ önünde konuştu: Her yerden kesinti ve arıza şikayetleri geliyor!

Bakan Yumaklı: 865 milyon lira tarımsal destek ödemesi bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 865 milyon 356 bin TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Aralarında ünlü markalar var! Ticaret Bakanlığı toplatma kararı aldı

Ticaret Bakanlığı, sağlığa zararlı olduğu tespit edilen dört ürünü güvensiz ilan etti. Oda kokuları, evcil hayvan oyuncağı ve bir giyim ürünü için toplatma ve yasaklama kararı alındı. Tüketicilere bu ürünleri derhal kullanmayı bırakmaları uyarısı yapıldı.

Avrupa borsalarında hisseler güç kazandı

Avrupa borsaları, yükselişle kapandı. Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,73 değer kazanarak 549,71 puan oldu. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,44 artışla 7.878,46 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,3 yükselişle 24.521,93 puana …

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …