Türkiye’de gıda israfı her geçen yıl büyüyor. Sadece ekonomik değil, vicdani bir sorun hâline gelen tabloya ilişkin dikkat çeken uyarı Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Kaan Sidar’dan geldi.
Sidar, “Ülkemizde her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu da kişi başına 102 kilo yiyeceğin çöpe gitmesi demek. Özellikle üretilen meyve ve sebzelerin yüzde 35’i sofraya ulaşamadan yok oluyor. Bu rakamlar son derece endişe verici” dedi.
Sidar, gıda israfının sadece ekonomik bir kayıp olmadığını vurguladı: “Bugün dünyada milyonlarca insan açlıkla mücadele ederken bu tablo vicdani bir sorun hâline geliyor. Tedarik zincirindeki kayıpları azaltmak için üretimden lojistiğe kadar tüm süreçleri yeniden gözden geçirmek zorundayız.”
TÜGİS Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu’nun başlattığı gıda israfıyla mücadele çalışmalarını da hatırlattı. Sidar, “Bu milli uyanış hamlesine işveren sendikası olarak destek vermeye hazırız” diye konuştu.
ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Sidar, TÜGİS’in sürdürülebilir gıda için çalışmaya devam ettiğini belirterek, “Gıda israfını önlemek sadece ekonomiye katkı sağlamak değil, aynı zamanda gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmaktır. TÜGİS olarak Sürdürülebilirlik Akademisi ile birlikte düzenlediğimiz Sürdürülebilir Gıda Zirvesi’nde bu sorunları masaya yatırıyoruz. Tüm paydaşları bu ortak mücadeleye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.