Avukat Lerzenur Asan Elik: Suç işleyen çocuğun nedenine de bakmak lazım

Avukat Lerzenur Asan Elik: Çocukların Suça Sürüklenme Süreçleri ve Adli Raporlar

Melis Yaşar’ın sunduğu programda konuk olan Avukat Lerzenur Asan Elik, çocukların suça sürüklenme süreçleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Elik, adli ve sosyal raporların ceza hukukunda kritik bir rol oynadığını vurguladı.

“Mahkeme Sürecinde Adli Rapor ve Sosyal İnceleme Raporu Olmazsa Olmaz”

Avukat Lerzenur Asan Elik, çocukların ceza süreçlerinde aynı şekilde değerlendirilemeyeceğini belirtirken, “Hukuk mantık üzerine kuruludur, 12 yaşındaki bir çocukla 17 yaşındaki bir çocuk aynı cezayı almaz” dedi. Elik, adli ve sosyal inceleme raporlarının davaların sonuçlarını etkileyen önemli unsurlar olduğunu vurguladı. Bu raporların, çocuğun suç işleme nedenlerinin anlaşılmasında ve karar sürecine katkı sağlamada büyük öneme sahip olduğunu dile getirdi.

“Suç İşleyen Çocuğun Nedenine de Bakmak Lazım”

Elik, çocukların sadece suçlarıyla değil, bu suçlara sürükleyen nedenlerle de ilgilenilmesi gerektiğini belirtti. “Suça sürüklenen çocukların çoğunluğu aile içi istismara maruz kalan ve bundan dolayı suç işleyen çocuklardır” şeklinde konuşan Elik, sosyal inceleme raporlarında aile yapısı, eğitim ve ekonomik durum gibi faktörlerin değerlendirildiğini hatırlattı.

“Çocuk Olmaları Ceza Almayacakları Anlamına Gelmiyor”

Çocukların ceza sisteminde korunması gerektiğini vurgulayan Elik, bunun suçsuz kalacakları anlamına gelmediğini ifade etti. Ahmet Minguzzi davasını örnek olarak veren Elik, “Ceza ağırlaştırılmış müebbet olabilir, ancak yaşlarından dolayı cezada indirim yapılabilir” dedi. Elik, çocukların işledikleri suçların sonuçlarıyla yüzleşmesi gerektiğini belirtirken adalet sisteminde caydırıcılığın önemine dikkat çekti.

Kaynak: Haberler.com – Şevval Çelik – 3.Sayfa

Related Posts

MEB, milli eğitim müdürlükleri yönetmeliğinde ÖMY ile TYMM’ye yönelik düzenleme yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bakanlık yönetmelikte yaptığı değişikliklerle milli eğitim müdürlüklerine Öğretmen Meslek Yasası’yla (ÖMY) getirilen Milli Eğitim Akademisi’ni eklerken; eğitim kurumlarında din ve ahlâk eğitim-öğretimini geliştirmek ve yaygınlaştırma görevi de getirildi.

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği değişti… Şubeler yeniden yapılandırıldı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrası; ‘Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri’ birimi ‘Yenilik ve eğitim teknolojileri’, ‘Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme’ birimi ‘Mesleki Gelişim’, ‘İnsan Kaynakları Yönetimi’ birimi ‘Personel şubesi’ olarak değiştirildi. Denklik ve belge doğrulama ile Bütçe ve tahakkuk olmak üzere yeni şubeler oluşturuldu.

En iyi üniversiteler belli oldu! Asya’da ilk 100’deyiz

Yapılan araştırmalar sonucu Asya’nın en iyi üniversiteleri açıklandı. Times Higher Education’ın (THE) raporunda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilk 100’de yer aldı. Sıralamada Türkiye’den 27 üniversite ilk 500’e girme başarısını gösterdi.

23 Nisan’da noterler açık mı?

23 Nisan noterler çalışıyor mu sorusu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde merak edilen konuların başında geliyor. Özellikle resmi işlemlerini bu tarihe denk getirmek isteyen vatandaşlar, “23 Nisan noterler çalışıyor mu” sorusunun cevabını …

İzmir Barosu, Çocuk Hakları İhlallerine Dikkat Çekti

(İZMİR) – İzmir Barosu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde bir basın açıklaması düzenleyerek, çocuk hakları alanındaki ihlallere dikkat çekti. Baro Başkanı Sefa Yılmaz, “Cumhuriyet’e ve demokratik değerlere yönelik saldırılar …

Küçük Asya Umay, Babasıyla Birlikte Trafik Denetimi Yaptı

Küçük Asya Umay trafik polisi babasıyla beraber denetim yaptı Çocuk Bayramında babasıyla beraber trafik polisliği yaptı -Trafik polisi babasıyla denetim yapan Asya Umay, hız sınırını aşan sürücüye ceza kesti ÇANAKKALE – Çanakkale’de polis memuru …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir