100 yıllık dostluk anlaşması: Türkiye-Rusya arasındaki antlaşma iki ülkeyi ortak paydada birleştirdi

Atatürk Araştırma Merkezi: Türkiye ve Rusya Arasındaki Kültürel ve Entelektüel İlişkiler Bilimsel Olarak Ele Alındı

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, “Dostluk ve Saldırmazlık Antlaşmasının 100. Yıl dönümünde, Türkiye ile Rusya arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkileri” konu alan bir panel düzenledi. Panelde, 1890-1940 yılları arasında iki ülke arasındaki ilişkiler tüm detaylarıyla ele alındı ve tartışıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi ve ATAM Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacer Topaktaş Üstüner, Birinci Dünya Savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmelerin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri olumlu yönde etkilediğini vurgulayarak şunları aktardı:

“Birinci Dünya Savaşı sonrasında, Rusya Sovyet idaresine girerken Türkiye’de Milli Mücadele süreci başladı. Bu dönemde iki ülke arasında ortak paydalar bulunmaktaydı ve Sovyet yönetimi, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milli mücadeleye destek sundu. Bu destek, 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması ile resmileşti. Türkiye ve Sovyetler Birliği diplomatik ilişkilerini güçlendirme adına adımlar attılar. Mustafa Kemal Paşa, cumhuriyetin ilanından sonra da barışçıl bir dış politika izleyerek komşularıyla ilişkileri geliştirmeyi hedefledi. Musul Meselesi de dış politikanın önemli bir konusu haline geldi ve Sovyetler Birliği ile Türkiye, Batılı devletlere karşı işbirliğini arttırdılar.”

Atatürk Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Kılınç, merkezin Türkiye-Rusya ilişkilerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Merkezimizin amacı, Atatürk, Milli Mücadele ve Cumhuriyet tarihini tüm yönleriyle araştırmak ve elde edilen verileri kamuoyuyla paylaşmaktır. Bu yıl, 17 Aralık 1925 tarihinde imzalanan Türkiye-Sovyetler Birliği dostluk ve saldırmazlık antlaşmasının 100. yıl dönümüne denk geldiğimiz için tarihsel bir döneme ışık tutmayı amaçladık. Bu antlaşma, Sovyet Rusya ile Ankara Hükümeti arasındaki ilişkileri güçlendirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye-Rusya ilişkilerini çok yönlü bir şekilde incelemekteyiz ve bu ilişkileri sadece diplomatik açıdan değil, aynı zamanda kültürel ve entelektüel düzeyde de değerlendirmekteyiz.”

Panelde, ATAM Haberleşme üyesi Doç. Dr. Mustafa Tanrıverdi “Rusya İmparatorluğu’ndan Osmanlı topraklarına kültürel ve dini amaçlı seyahatlerin yansımaları” konusunda, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Türkan Olcay “Bolşoy Tiyatrosu’nun 1935 Yılı Türkiye Turnesi ve Yankıları” üzerine ve St. Petersburg Devlet Üniversitesi Avrasya Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aleksandr Kolesnikov “1930’lu Yıllarda Rus-Türk Bilimsel İlişkiler” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Related Posts

İşgalciler Gazze halkının evini patlatarak cinsiyet açıklama partisi yaptı

İşgalci İsrail askerlerinin sosyal medyada yayımladıkları görüntüde, Gazze’de bir yerleşim bölgesinin patlayıcılarla havaya uçurulduğu yer alıyor. Yerleşim bölgesinin patlatılmasının ardından bölgeden mavi duman yükselirken arka planda da İsrail askerlerinin kahkahaları işitiliyor. Bebek cinsiyetini açıklama partisi için yerleşim bölgesini havaya uçuran İsrail askerlerinden birinin “o bir erkek” dediği duyuluyor. İşgalciler, 7 Ekim 2023’ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de Filistinlileri zorla yerinden ederken onlara ait ev ve binaları da yıkıyor. Bu yıkımlar için iş makinalarının yanı sıra patlayıcılar da kullanılıyor. Gazze’de çok sayıda ev de İsrail askerlerince kasıtlı olarak ateşe veriliyor.

Putin’den nükleer cevabı: Ukrayna’da kullanacak mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da nükleer silah kullanıp kullanmayacağına ilişkin tartışmalara şimdilik noktayı koydu.

Sırrı Süreyya Önder için 3 gün sürecek taziye kurulacak

DEM Partili Sırrı Süreyya Önder için düzenlenecek ve 3 gün sürecek taziye bugün saat 11.00’da Şişli’de bulunan Cemal Reşit Rey Gösteri Merkezi’nde kurulacak.

3. dini bayram için Meclis’e teklif sunuldu

Türkiye’de Ramazan ve Kurban bayramlarından sonra üçüncü bir dini bayram için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Aşure Günü’nün dini bayram ilan edilmesi önerisinde bulundu.

Şara’nın güçleri Lazkiye katliamını izledi: İngilizlerden yeri yerinden oynatacak iddia

Beşer Esad’ın devrilmesi ile yönetimi alan Ahmed eş Şara’nın atacağı adımlar tüm dünyanın gözünü yeniden Suriye’ye çevirirken Şara ve ekibinin ılımlı tavrı ve olumlu açıklamaları dikkat çekti. Olumlu açıklamalar Suriye’de birlik rüzgarı estirse de …

İzmir Aliağa’da 15 bin ton zehirli atık insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor

İzmir’in cennet köşelerinden Aliağa’da tam 15 bin ton tehlikeli atığın vahşi depolama ile toprağa gömüldüğü insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir